Climanova: De spanning blijft

Gedrevenheid en passie. Deze twee eigenschappen bezit Harold Buijsse zeker. Hard werken kent hij als ondernemerszoon ook. De belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle ondernemer zijn dus aanwezig. En dat is hij ook. Met zijn bedrijf Climanova helpt hij bedrijven wereldwijd bij het oplossen van klimaatregel-technische vraagstukken.

Electrotechniek zat er bij Harold al vroeg in. “Op mijn viertiende jaar repareerde ik al tv’s en radio’s voor de hele buurt.” Niet geheel onverwacht ging Harold dus later ook in de elektrotechniek aan de slag. “Ik werkte voor een productiefabriek in Brugge als meet- en regeltechnicus, maar ik had een enorme drang om vooruit te komen. Ik wist niet precies in wat, maar wel dat ik het zelfstandig wilde doen.”

Klein kamertje

In een klein elektro-kamertje van krap 4 m2, begon Harold te klussen. “Ik ben iets gaan ontwikkelen voor de aardappelbewaring, een regelinstallatie voor bewaarcellen. Later werd dit uitgebreid met bevochtiging. Per toeval kwam ik erachter dat de installatie ook heel geschikt bleek te zijn voor de textielindustrie. Dat was mijn eerste doorbraak en het moment dat ik fulltime ondernemer werd. De tweede doorbraak volgde op een textielbeurs in Brussel. Daar kwam een Ford-ingenieur bij me langs. Hij was onder de indruk van onze techniek met adiabatische koeling. Zo begon het avontuur in de auto-industrie.”

Groei

Na een eerste proefinstallatie bij Ford in Genk volgden tal van andere projecten. “Zo reisde ik voor Ford ook af naar Detroit voor een enorm project. Het was een groot avontuur met een flink risico voor mijn bedrijf, maar dat pakte gelukkig goed uit.” In de tussentijd werkte Harold natuurlijk al lang niet meer vanuit zijn elektro-kamertje. “Eerst bouwde ik met hulp van familie een loods en na de Detroit-deal kwam daar weer een hal bij.”

De hele wereld over

Van de ene grote opdracht kwam vaak de andere en zo bouwde Harold met zijn groeiende Climanova-team een indrukwekkende klantenlijst op. Hierop staan onder meer Audi, Lotus Bakeries, Amels, Sioen, Daikin, Napoleon en PepsiCo. “Ik reisde voor onze klanten de hele wereld over. Van voornamelijk Frankrijk en Duitsland in Europa, tot Rusland en Amerika. Ik kan inmiddels een boek schrijven over de avonturen die we al meegemaakt hebben.”

Alles zat lange tijd mee. “Zeker nadat we in 2014 totaalconcepten zijn gaan ontwikkelen, waarbij we onze klanten in alles van engineering tot de complete realisatie van nieuwbouwprojecten ontzorgen. Deze stap plus het Klimaatakkoord van Parijs betekenden een forse groei voor Climanova. Maar ik heb ook genoeg voorbeelden van minder mooie tijden. Zo zakte de textiel- en automarkt bijvoorbeeld in en moest ik meer dan eens met veel lef en risico investeren om een volgende stap te kunnen zetten.”

Spanningsveld

Ook nu weer, anno 2021, ervaart Harold forse uitdagingen. “Vanwege enorme prijsstijgingen, lange levertijden en een tekort aan handjes worden we geremd in onze groei. We kunnen mooie projecten hierdoor soms niet aannemen. Frustrerend. Zeker als je bedenkt dat het inmiddels om grote uitdagende projecten gaat. Dat feit, de grootte van de opdrachten, benauwt me soms wel een beetje. In een groot bedrijf heb je namelijk ook met enorme voorfinancieringen te maken. Ook al draai je goed, liquiditeit blijft een spanningsveld.”

WEA

Hierover spreekt Harold regelmatig met Peter Seghers van WEA. “Peter heeft de evolutie van mijn bedrijf meegemaakt. Hij denkt positief mee en samen bespreken we hoe ik meevallers en tegenslagen kan verwerken. Dat geeft me een goed gevoel. We hebben ook echt een klik samen. We zijn van dezelfde leeftijd en hebben interesse in dezelfde zaken. Bovendien is het fijn dat hij bij WEA een groot team achter zich heeft met aanvullende kennis en ervaring en hij ook niet schroomt dit in te zetten.”

Teamprestatie

Zelf kan Harold ook terugvallen op zijn team. “Het succes van Climanova is alles behalve een stand-alone-verhaal. Het is dankzij mijn enthousiaste team dat Climanova deze groei heeft kunnen maken. Dankzij teamprestaties lopen we ook vandaag de dag nog steeds voorop in innovatie. Zo zijn we momenteel testkamers aan het ontwikkelen waarin bedrijven hun producten kunnen testen onder extreme klimaatomstandigheden. Een veelbelovende ontwikkeling voor de toekomst van Climanova.”

Af-/opbouwen

Harold blijft dus maar opbouwen, terwijl hij op zijn 60e eigenlijk wel al eens zou willen afbouwen. “Ik heb geen kinderen die me willen opvolgen en door alle ontwikkelingen blijf ik doorgaan. Het blijft voldoening geven om met losse componenten een mooi resultaat neer te zetten. Had ik ooit, toen ik op mijn zolderkamertje begon, gedacht dit te bereiken? Nee, in mijn wildste dromen niet. Ik weet nog dat het eerste plan dat ik bij de bank indiende, een eenmanszaak was. Moet je nou kijken, nu werk ik met een fantastisch team van 38 vaste en tientallen ingehuurde krachten vanuit een pand van 4.000 m2 voor bedrijven over de hele wereld. Best bijzonder.”

Meer weten over Climanova? Kijk dan hier en laat u verder informeren.