Agriteam

Met een negatieve rente op het vermogen bij banken en belasting in box III en een forse afrekening in box I, beslissen veel oudere agrariërs om hun grond nu nog niet te verkopen. “Als je het verkoopt, teer je in. Als je het houdt, wordt het meer waard”, redeneert makelaar Marco van Sabben van Agriteam Zeeland met ze mee. “Maar het zorgt wel voor schaarste in agrarische gronden en dat vormt een uitdaging.”

Het aanbod in agrarische gronden is laag, maar de vraag blijft hoog. Een oplossing is niet direct voorhanden. “Grond wordt nou eenmaal niet bijgemaakt. Je moet het doen met wat er is”, legt Marco heel nuchter uit. Als makelaar/taxateur in agrarisch onroerend hoopt hij er wel bij te zijn als er wat vrijkomt. “Dat is de kunst, er zijn als er iets speelt.”

Ideale combinatie

De kans dat Marco erbij is, is niet gering. Marco is een bekende in heel Zeeland. “Ik ken veel boeren en vice versa. Enerzijds door mijn werk als makelaar/taxateur en mijn beheerdiensten in pachtgelden, jachtcontracten en dergelijke. Anderzijds omdat ik zelf ook akkerbouwer ben. Dat wilde ik van kinds af aan worden, maar het kan best een eenzaam beroep zijn. In mijn rol als makelaar spreek ik juist weer veel mensen, dus de combinatie vind ik ideaal. Het helpt me ook het juiste advies aan collega-boeren te geven. Ik weet immers wat het inhoudt om boer te zijn.”

4 categorieën 

Zo weet Marco ook met welke uitdagingen boeren vandaag de dag te maken krijgen. “Dat zijn er heel wat. Je kunt ze in vier categorieën verdelen: 1. Wet- en regelgeving: steeds strengere eisen. 2. Het klimaat: steeds meer droogte en extreem nat weer. 3. Banken die hogere eisen aan leningen stellen en 4. Retail: wat krijg je voor jouw producten betaald? Het zijn allemaal dingen waar je zelf geen invloed op hebt en dat is heel frustrerend.”

Stoppen…

Marco merkt dat veel boeren met het idee spelen om te stoppen. “Ze zijn het beu. 
Ze worden vaak verantwoordelijk gehouden voor (klimaat)problemen die zij niet veroorzaken en moeten zich aan steeds strengere regels houden. Regels die niet altijd effectief zijn ook. Maar ze kunnen niet anders, dus investeren ze in aanpassingen aan hun bedrijf. En weet je wat er dan gebeurt? Dan verandert de regelgeving weer. Het schiet gewoon niet op.”


…dat doe je niet zomaar

Natuurlijk staat Marco boeren graag bij in de verkoop van hun bedrijf, als ze daartoe besluiten. Maar er moet heel wat gebeuren voordat een boer daartoe overgaat. “Verkoop is een proces van jaren. Daar moet je naartoe groeien. Uit ervaring merk ik aan de houding en reacties of iemand al zover is. Zo niet, dan geef ik het advies om over een jaar nog eens terug te komen. Zoiets moet je namelijk nooit overhaast doen. Daar komt alleen maar ellende van. Het is ook niet niks waar je afscheid van neemt. Het is een way of life, je thuis, een verleden.”

Weinig effect

Hoewel er onder boeren veel speelt en corona ook nog eens een duit in het zakje doet, ziet Marco weinig effect daarvan op de waardeontwikkeling en het aanbod van agrarisch onroerend goed. “Je ziet hooguit de grondprijs van verschillende gebieden wat meer naar elkaar toetrekken. Maar we zitten nog in het oogstseizoen. Misschien dat boeren deze winter de balans gaan opmaken, besluiten gaan nemen en er weer wat meer loskomt.”


Sparren met Marco

Voor advies of een sparringgesprek mogen boeren altijd bij Marco aankloppen. “In mijn eentje weet ik ook niet alles, maar doordat ik aangesloten ben bij franchiseorganisatie Agriteam kan ik kennis ophalen van ca. 30 andere ervaren agrarisch makelaars. Zo kan ik echt van toegevoegde waarde zijn voor mijn klanten. En als ze besluiten agrarisch onroerend goed te willen verkopen, ga ik zeer nauwkeurig te werk. Ik zoek alles tot op de bodem uit. Bewijs van eigendom, bestemmingsplan, milieugegevens, erfdienstbaarheid, kettingbeding, drainage, quota, nou ja, echt alles om de verkoop probleemloos te laten verlopen en ook achteraf niet voor verrassingen te komen staan.”

Marco spart met WEA Zeeland

Voor zijn eigen bedrijf spart Marco graag met Reinier Spijk van WEA Zeeland. “Hem ken ik sinds 2017. We zitten op dezelfde golflengte. Dat vind ik belangrijk. Reinier denkt met me mee in de financieel-fiscale aspecten van mijn bedrijf. Als er wat geregeld moet worden, doet hij dat accuraat en snel. Eigenlijk precies zoals ik dat ook in mijn werk doe.”