Werkgever kan per 13 december NOW-5 aanvragen
Wat zijn de verschillen met de vorige NOW-steunmaatregelen?
Overeenkomsten
De NOW-5 verschilt van zijn voorgangers, maar is in de basis toch goeddeels hetzelfde gebleven. Zo kan de NOW-5 ook dit keer worden aangevraagd bij een omzetverlies van minstens 20% en maximaal 80% en wordt 85% van de loonkosten vergoed. De loonkosten worden ook nu weer verhoogd met 40% in verband met bijkomende kosten, zoals het vakantiegeld.
Verschillen
De NOW-5 kent ook verschillen ten opzichte van voorgaande versies. De vijf belangrijkste wijzigingen zijn:
- De steunmaatregel kan alleen voor de maanden november en december van dit jaar (2021) worden aangevraagd en heeft voor het eerst dus geen betrekking op een kwartaal.
- Het omzetverlies wordt in beginsel berekend aan de hand van de omzet in 2019. Deze omzet deelt u door zes, omdat de steun betrekking heeft op een periode van twee maanden. Bij de vorige NOW deelde u de omzet nog door vier, omdat die steun betrekking had op drie maanden.
- De loonsom mag met maximaal 15% dalen zonder dat dit effect heeft op de uiteindelijke subsidie. In de vorige versie was de daling gemaximeerd op 10%. Deze verruiming hangt samen met het feit dat de steunmaatregel later bekend is gemaakt en werkgevers voordien wellicht hun personeelslasten al hadden beperkt.
- Ook ondernemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn gestart, kunnen een aanvraag doen voor de NOW-5. In de voorgaande NOW-regelingen was dit niet mogelijk.
- Het voorschot van 80% wordt in één keer uitbetaald en niet in drie termijnen.
Komt u er niet uit of heeft u advies nodig? Neem contact met ons op.