Thuis bij Naeye-Verstraten

“Als klein meisje stond ik in de winkel al schroefjes aan te geven als er iets opgebouwd werd in de showroom.” Annabel Naeye heeft mooie herinneringen aan haar allereerste eerste stapjes in het familiebedrijf. Net als haar zus Natalie. “Als ik terugdenk aan vroeger, denk ik aan de braderieën. Dan lag er tapijt op straat en stalden we buiten onze meubelen uit. Dat was zo’n fijn sfeertje.” Nu runnen de zussen samen het familiebedrijf Naeye-Verstraten.

Naeye-Verstraten is de woonwinkel aan de Kennedylaan in Terneuzen. “Onze opa en oma openden in 1958 een winkel in kinderwagens en babykleding”, begint Annabel. “Ze verkochten ook tapijt, gordijnen en meubelen. De winkel zat destijds in een reeks verschillende pandjes in de Vlooswijkstraat en nog een stukje het hoekje om in de Noordstraat. De showroom bestond dus uit allemaal aparte kamertjes met ieder hun eigen thema. Heel knus en gezellig.”

Geen twijfel

Beide zussen hebben nooit getwijfeld of ze ooit in het familiebedrijf wilden gaan werken. Natalie: “Al vanaf de kleuterschool wist ik het. Na de heao ben ik hier ook direct gaan werken.” En Annabel: “Ik heb eerst de meao gedaan en stage gelopen bij, let op, WEA. Daar heb ik veel geleerd, waaronder het feit dat ik niet het type ben om hele dagen achter een bureau te zitten. Ik heb afwisseling en ruimte voor creativiteit nodig.”

Een nieuw thuis

Die ruimte kregen Annabel en Natalie volop van hun ouders. Annabel: “Dat ging eigenlijk heel natuurlijk, gewoon vanzelf.” En zo gebeurde het dat in 1999 het familiebedrijf, dat zich inmiddels puur op meubelen richtte, op initiatief van de zussen verhuisde naar het huidige winkelpand aan de Kennedylaan. In plaats van kleine kamertjes en hoekjes, hadden ze nu ineens een lap van 7.000m2 aan showroom te vullen. “We wilden hier echter het knusse van weleer behouden. We vinden het belangrijk dat klanten zich bij ons thuis voelen”, legt Natalie uit.

‘We vullen elkaar heel goed aan’

Natalie is degene die hier via inrichting, aankleding, optimale klantenservice en aansturing van personeel invulling aan geeft. Annabel neemt de inkoop en pr voor haar rekening. “We zijn heel verschillende persoonlijkheden, maar onze kwaliteiten komen zo goed tot hun recht”, legt Annabel uit. En Natalie: “We vullen elkaar heel goed aan. Bij Naeye-Verstraten gaan we namelijk altijd op zoek naar de inrichting die mensen echt thuis laat voelen. Dat is ons belangrijkste doel. En als we daarvoor niet iets passends in de winkel hebben staan, roepen we Annabel erbij. Die weet dan altijd precies wat er op de markt is en waar we dat kunnen halen.”

En is het er niet, dan komt het er toch... In de winkel staat bijvoorbeeld een complete meubellijn ontworpen door Annabel: de Berry-lijn. Hij is van hout, maar moeilijk te definiëren. Is het industrieel? Nee. Is het modern? Nee. Het is combinatie van de twee: industrieel staal met mooi strak eikenhout. Echt uniek in zijn soort.

Niet duur

Bij zo’n gegeven, een zelf ontworpen meubel, krijg je toch al snel de neiging om even op het prijskaartje te spieken… hé, dat valt mee! Natalie: “Ja, het gekke is dat mensen vaak de indruk hebben dat we duur zouden zijn. Maar dat is dus niet zo. Onze meubelen zijn bereikbaar binnen ieder budget. Het vooroordeel komt misschien door onze collectie en service. We hanteren geen standaardformule, dat past niet bij ons. Onze collectie is echt uniek. Bovendien nemen we de tijd om mensen goed te adviseren. We doen er alles voor om mensen blij te maken met hun interieur, hun thuis.”

Keukens

Bij dat thuis hoort ook een keuken. “Mijn man neemt dat deel van het bedrijf voor zijn rekening”, legt Natalie uit. “De keukens sluiten mooi aan op onze interieurafdeling. Bijvoorbeeld als iemand behalve een keuken ook nog een vloer nodig heeft of een eettafel.” Het toevoegen van deze tak en Natalies man aan het bedrijf is echter niet de reden van de dubbele naam Naeye-Verstraten. Zo heet het bedrijf al vanaf dag 1. Opa heette namelijk Naeye en oma heette Verstraten. Best modern en geëmancipeerd dus voor die tijd.

WEA al vanaf dag 1

Wat ook al vanaf dag 1 onveranderd is gebleven, is de accountant aan wie Naeye-Verstraten zijn boekhouding toevertrouwd. “Mijn opa en vader zaten al bij WEA toen het nog Van Waterschoot was in Sas van Gent”, legt Natalie uit. “Ruud de Booij is daar ooit als jonge accountant komen werken. Hij is nu nog steeds ons eerste aanspreekpunt. We hebben een echte vertrouwensrelatie met hem. Samen met Jacco, die de uitvoering voor zijn rekening neemt, helpt hij ons bij zaken als de loonadministratie en jaarrekening. En daarnaast is hij ook onze sparringpartner. Neem bijvoorbeeld fiscaliteit. Dat is niet bepaald ons vakgebied. Dan is het fijn om in Ruud iemand te vinden die met je meedenkt en de juiste weg voor je uitstippelt.”

En vise versa stippelt Naeye-Verstraten ook voor Ruud en WEA de weg uit. “Als Ruud thuis iets voor zijn interieur nodig heeft, weet hij me te vinden. Bovendien hebben we ook het kantoor van WEA in Hulst helemaal mogen inrichten. Ontzettend leuk om te doen en om zo’n mooie wisselwerking met je accountant te hebben.”