Het vertrouwen om ervoor te gaan!

De allereerste stap zette Rik bijna 25 jaar geleden. “Op de middelbare school wist ik echt nog niet wat ik wilde worden of doen. Mijn opa stelde voor dat ik in meubelstoffering zou gaan. Ik dacht eerst: wie doet dat nou? Maar heb uiteindelijk toch naar hem geluisterd en zodra ik eraan begon, wist ik: dit is het! De creativiteit, het met je handen werken en van iets ouds weer iets gigantisch moois maken… geweldig! Mijn opa kende me dus blijkbaar beter dan ik mezelf.”

Eigen zaak

Rik volgde een opleiding tot meubelstoffeerder en deed jarenlang ervaring op in loondienst tot hij in 2010 besloot om zijn eigen zaak te beginnen. “Dat was altijd al een droom van me. Ik begon met niks, thuis in mijn woonkamer die al snel meer op een werkplaats ging lijken. Daarna verhuisde ik naar een loods op een industrieterrein en was het een kwestie van werken, werken, werken.”

Groei

Na vijf jaar werken, werken, werken verhuisde Rik naar een pand op de markt in Oostburg en eind november 2021 werd die plek ingeruild voor een mooi, ruim winkelpand aan de Brouwerijstraat. In al die tijd groeide het assortiment flink mee. “Ik begon met meubelstofferingen, maar op verzoek van klanten kwamen daar na verloop van tijd ook gordijnen en binnenzonwering bij. En nu in het nieuwe pand is er ook een slaapafdeling gerealiseerd.”

Open werkplaats

Rik geniet in het nieuwe pand aan de Brouwerijstraat. “Er is meer ruimte en het fijne voor mij is, dat ik niet meer achter gesloten deuren sta te werken”, zegt Rik. “In het vorige pand aan de markt had ik mijn werkplaats in een aparte kamer achterin. Nu zit mijn werkplaats ín de winkel. Ik vind het prettig om daarmee verbonden te zijn en klanten vinden het ook leuk om te zien hoe ik te werk ga.”

Meer dan kwaliteit

Wat direct opvalt als je Rik aan het werk ziet, is zijn perfectionisme. “Ik wil kwaliteit leveren”, verklaart hij heel eenvoudig, “Ik wil het echt goed doen voor de mensen. Meedenken met de klant en ik verkoop liever een goedkoper product als ik zie dat dit beter zou zijn voor de klant, dan dat ik probeer het onderste uit de kan te halen. Eerlijkheid duurt het langst en zorgt ervoor dat de klanten vertrouwen in je hebben.”

Band

Rik geniet ondertussen nog steeds evenveel van zijn mooie vak. “Ik blijf het ontzettend mooi vinden om meubelen een tweede leven te geven met meubelstoffering en ook het technische aspect van zonwering vind ik heel boeiend. Maar waar ik het meest van geniet, zijn de reacties van klanten. Dat is het leukste wat er is. Je bouwt door de jaren heen echt een band met ze op.”

Trotse klanten

Rik: “In de nieuwe winkel komen er regelmatig mensen binnen die ik in het verleden al eens heb geholpen. Ze zijn oprecht trots dat ik hier nu zo’n mooie winkel heb en komen even een kijkje nemen. Het verbaast me soms hoe enthousiast ze zijn, omdat ik zelf nog allerlei dingen zie die beter kunnen. Maar het is mooi om te ervaren hoe groot je klantenbestand al is. Waar ik mensen ook mee geholpen heb, van een kapot naadje repareren tot het stofferen van complete huizen en jachten, ze zijn tevreden en daar gaat het om.”

Durf en vertrouwen

Het klinkt zo allemaal als een heel natuurlijke en vanzelfsprekende groei, maar de overstap naar dit nieuwe pand en de uitbreiding van het assortiment was desalniettemin behoorlijk spannend voor Rik. “WEA heeft in deze beslissing een belangrijke rol gespeeld”, legt Rik uit. “Sterker nog, ik denk dat mijn adviseurs Stefan en Vera ervoor hebben gezorgd dat ik deze stap durfde te zetten. Sinds de paar jaar dat ik nu bij WEA klant ben, hebben ze zich echt in mijn bedrijf verdiept en merk ik dat ze zich gemeend voor me willen inzetten. Dankzij hun betrokkenheid en advies had ik echt het gevoel er niet alleen voor te staan en dus durfde ik het aan. Als het geen goed idee was geweest, hadden ze het ook gezegd. Dat heeft mij het vertrouwen gegeven om ervoor te gaan en ik heb er zeker geen spijt van!”

www.vanimmerzeel.com