Het vertrouwen om ervoor te gaan!

De allereerste stap zette Rik bijna 25 jaar geleden. “Op de middelbare school wist ik echt nog niet wat ik wilde worden of doen. Mijn opa stelde voor dat ik in meubelstoffering zou gaan. Ik dacht eerst: wie doet dat nou? Maar heb uiteindelijk toch naar hem geluisterd en zodra ik eraan begon, wist ik: dit is het! De creativiteit, het met je handen werken en van iets ouds weer iets gigantisch moois maken… geweldig! Mijn opa kende me dus blijkbaar beter dan ik mezelf.”

Eigen zaak

Rik volgde een opleiding tot meubelstoffeerder en deed jarenlang ervaring op in loondienst tot hij in 2010 besloot om zijn eigen zaak te beginnen. “Dat was altijd al een droom van me. Ik begon met niks, thuis in mijn woonkamer die al snel meer op een werkplaats ging lijken. Daarna verhuisde ik naar een loods op een industrieterrein en was het een kwestie van werken, werken, werken.”

Groei

Na vijf jaar werken, werken, werken verhuisde Rik naar een pand op de markt in Oostburg en eind november 2021 werd die plek ingeruild voor een mooi, ruim winkelpand aan de Brouwerijstraat. In al die tijd groeide het assortiment flink mee. “Ik begon met meubelstofferingen, maar op verzoek van klanten kwamen daar na verloop van tijd ook gordijnen en binnenzonwering bij. En nu in het nieuwe pand hebben we ook een slaapafdeling gerealiseerd.”

Van ik naar we

Rik spreekt inmiddels met ‘we’, want anderhalf jaar geleden ontmoette hij zijn vriendin Xavrien en sindsdien trekken ze samen de kar bij Van Immerzeel Stofferingen. Xavrien: “Toevallig was de branche me niet onbekend. Ik heb jaren een administratieve baan in binnen- en buitenzonwering gehad. Klanten helpen was wel nieuw voor me. Dat vond ik eerst best spannend, maar nu ben ik daarin veel meer op mijn gemak.”

Open werkplaats

Rik en Xavrien genieten van het samenzijn en samen werken en in het nieuwe pand aan de Brouwerijstraat kunnen ze dat nu nog beter. “We hebben meer ruimte en het fijne voor mij is, dat ik niet meer achter gesloten deuren sta te werken”, zegt Rik. “In het vorige pand aan de markt had ik mijn werkplaats in een aparte kamer achterin. Nu zit mijn werkplaats ín de winkel. Ik vind het prettig om daarmee verbonden te zijn en klanten vinden het ook leuk om te zien hoe ik te werk ga.”

Meer dan kwaliteit

Wat direct opvalt als je Rik aan het werk ziet, is zijn perfectionisme. “Ik wil kwaliteit leveren”, verklaart hij heel eenvoudig, maar Xavrien weet dat er meer achter zit. “Rik wil het echt goed doen voor de mensen. Hij denkt goed met de klant mee en verkoopt liever een goedkoper product als hij ziet dat dit voor de klant beter zou zijn, dan dat hij probeert het onderste uit de kan te halen. Hij is goudeerlijk en dat vind ik mooi.”

Band

Rik geniet ondertussen nog steeds evenveel van zijn mooie vak. “Ik blijf het ontzettend mooi vinden om meubelen een tweede leven te geven met meubelstoffering en ook het technische aspect van zonwering vind ik heel boeiend. Maar waar ik het meest van geniet, zijn de reacties van klanten. Dat is het leukste wat er is. Je bouwt door de jaren heen echt een band met ze op.”

Trotse klanten

Xavrien ziet dat ook. “In de nieuwe winkel komen er regelmatig mensen binnen die Rik in het verleden al eens geholpen heeft. Ze zijn oprecht trots dat hij hier nu zo’n mooie winkel heeft en komen even een kijkje nemen en hem proficiat wensen.” Rik: “Het verbaast me soms hoe enthousiast ze zijn, omdat ik zelf nog allerlei dingen zie die beter kunnen. Maar het is mooi om te ervaren hoe groot je klantenbestand al is. Waar ik mensen ook mee geholpen heb, van een kapot naadje repareren tot het stofferen van complete huizen en jachten, ze zijn tevreden en daar gaat het om.”

Durf en vertrouwen

Het klinkt zo allemaal als een heel natuurlijke en vanzelfsprekende groei, maar de overstap naar dit nieuwe pand en de uitbreiding van het assortiment was desalniettemin behoorlijk spannend voor Rik en Xavrien. “WEA heeft in deze beslissing een belangrijke rol gespeeld”, legt Rik uit. “Sterker nog, ik denk dat onze adviseurs Stefan en Vera ervoor hebben gezorgd dat we deze stap durfden zetten. Sinds de paar jaar dat ik nu bij WEA klant ben, hebben ze zich echt in mijn bedrijf verdiept en merk ik dat ze zich gemeend voor me willen inzetten. Dankzij hun betrokkenheid en advies hadden we echt het gevoel er niet alleen voor te staan en dus durfden we het aan.”

Xavrien ervaart dat net zo. “Stefan en Vera dachten met ons mee en gaven ons de zekerheid die we nodig hadden om deze stap te zetten. Zelf weet je namelijk niet goed waar je aan begint, maar zij weten dat wel en geven advies. Als het geen goed idee was geweest, hadden ze het ook gezegd. Dat heeft ons het vertrouwen gegeven om ervoor te gaan en we hebben er zeker geen spijt van!”

www.vanimmerzeel.com