Ad VerhelstAd Verhelst

WEA & Zeker Zeeuws

Onze kantoren staan in Zeeland, onze roots liggen in Zeeland, we zijn trots op Zeeland en als accountants zijn we er voor Zeeuwse ondernemers. Kan het nog Zeeuwser? Ja. We zijn namelijk ook betrokken bij Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct.

WEA & Zeker Zeeuws

Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct bewaakt het keurmerk Zeker Zeeuws. Met dit keurmerk kunnen Zeeuwse ondernemers aantonen dat hun product écht uit Zeeland komt, dat het hier op een duurzame manier geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dit geeft hun producten meer waarde en maakt ze aantrekkelijker voor de consument.

Bestuurslid Ad Verhelst

WEA accountant Ad Verhelst is bestuurslid van de stichting en vertelt er meer over. “Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik bij de stichting betrokken geraakt. Eerder was ik ook al betrokken bij een voorganger ervan, Stichting Streekproducten Zeeland waar ook de huidige Zeker Zeeuws bestuursleden Robert Zonnevylle en Cees Verhage deel van uitmaakten. Zij benaderden mij nu voor deze positie bij Zeker Zeeuws.”

Kwaliteit, exclusiviteit, authenticiteit

Ad hoefde er niet lang over na te denken. “Ik vind het enerzijds belangrijk om Zeeuwse producten op de kaart te zetten en anderzijds help ik mijn klanten ook graag in commercieel opzicht. Voor hen is het fijn om een keurmerk te kunnen dragen dat kwaliteit, exclusiviteit en authenticiteit van een Zeeuws streekproduct uitstraalt. Onze stichting zorgt ervoor dat dit keurmerk ook werkelijk die waarde vertegenwoordigt. Niet zomaar iedereen krijgt het keurmerk. Daarvoor moet je aan strenge eisen voldoen. Bij intreding als deelnemer en doorlopend. We houden namelijk jaarlijks meerdere audits om hierop toe te zien.”

De Ambachterie

Een van de deelnemers van Zeker Zeeuws is De Ambachterie uit Oostburg. “Onze Zeeuwse roots zijn voor ons heel belangrijk”, vertelt Dennis Coppens. “Waar de schaalgrootte het toelaat, werken we dan ook met Zeeuwse ingrediënten voor onze kroketten en bitterballen. De kaas voor onze Schellach Kaaskroket halen we bijvoorbeeld bij Kaasboerderij Schellach uit Middelburg en in onze wildkroketten zit Zeeuws bier van Vermeersen uit Hulst. Met onze Schellach Kaaskroket en onze aardappelkroketten hebben we nu het Zeker Zeeuws Keurmerk gehaald. Daar zijn we trots op.”

Ondernemers ondersteunen

“De ondernemers die zich aansluiten bij Zeker Zeeuws zijn stuk voor stuk gedreven ondernemers”, gaat Ad verder. “Hen willen we zo goed mogelijk ondersteunen door actieve promotie van het keurmerk, onder meer via social media. Ook organiseren we drukbezochte kennissessies en de verkiezing ‘Beste Streekproducent van het Jaar.’ Ook daarmee creëren we weer extra publiciteit.” “Die exposure is fijn”, zegt Dennis. “Maar ook het netwerk van deelnemers onderling vind ik heel waardevol. Het is hartstikke mooi om met Zeeuwse ondernemers te kunnen samenwerken. Je versterkt elkaar.”

Genoeg potentie in Zeeuws-Vlaanderen

Ad merkt op dat Zeeuws-Vlaamse ondernemers goed vertegenwoordigd zijn bij Zeker Zeeuws. “Laatst met de verkiezing van Zeeuwse streekproducent van het jaar zaten er drie Zeeuws-Vlamingen in de top 3. Dat vind ik wel mooi om te zien. Als ik naar mijn klantenbestand en dat van collega’s kijk, weet ik dat er nog veel meer Zeeuws-Vlaamse ondernemers in aanmerking komen voor het keurmerk. Ik hoop dat ze zich aanmelden. Vooral de ondernemers die zich op lokale afzet en/of toerisme richten. Voor hen loont deelname absoluut de moeite.”