Robbie HerweghRobbie Herwegh

Belastingadviseur, alles behalve stoffig!

Als belastingadviseur ben je specialist op het gebied van ‘belastingen’ en geef je antwoord en advies op fiscale vragen. Een werkdag voor een belastingadviseur bij WEA Zeeland ziet er geen enkele dag hetzelfde uit.”

Belastingadviseur,  alles behalve stoffig!

Kan je de functie van Belastingadviseur omschrijven en wat zijn dan je werkzaamheden?

“ Wij houden ons bezig met een tal van verschillende werkzaamheden. Zo worden wij door collega’s ingeschakeld voor fiscale vragen of uitgebreidere adviezen, zoals herstructureringen of bedrijfsoverdrachten (al dan niet binnen de familie). Daarnaast reviewen wij jaarrekeningen en aangiften (IB en/of VPB), die door de accountancy-medewerkers worden opgesteld, waarbij we de aangiften fiscaal controleren en kijken we met een fiscale bril of er nog verbeterpunten zijn te behalen voor de klanten. Die klanten zijn zowel MKB-bedrijven als ook agrarische bedrijven. 

Daarnaast hebben we ook particuliere klanten. De particuliere klanten variëren van simpele aangiften zonder haken en ogen tot complexe aangiften met veel vermogen, onroerend goed en internationale vraagstukken. We houden ten aanzien van bepaalde specifieke vraagstukken van klanten vooroverleg met de Belastingdienst, verzorgen bezwaarschriften en verzoeken richting fiscus omtrent verschillende belastingen.

We houden ons bezig met inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, dividendbelasting, loonbelasting, omzetbelasting, overdrachtsbelasting, erf- en schenkbelasting, etc. Wij stellen dan ook aangiften schenk- en erfbelasting op of adviseren klanten daarover.

Daarnaast zijn we gespecialiseerd ten aanzien van de fiscale aspecten op het gebied van recreatief onroerend goed. We zijn dan ook regelmatig aanwezig bij evenementen waarbij we fiscaal advies geven aan potentiële vakantiewoning eigenaren en verzorgen daarnaast ook de aangiften inkomstenbelasting en/of omzetbelasting voor dergelijke vakantiewoning eigenaren. We hebben dan ook contact met (potentiële) eigenaren uit zowel Nederland, België en Duitsland.

Over internationale zaken gesproken, zien we ook steeds meer grensarbeiders en bedrijven die over de grens van met name België werkzaam of woonachtig zijn. Ook weer een tak van sport waarmee wij ons als belastingadviseur bezighouden. 

We hebben ook een loonafdeling die de salarisadministratie voor klanten verzorgt. Ook van de loonafdeling krijgen we regelmatig vragen op fiscaal gebied of worden we geacht zaken uit te zoeken. Naast de fiscale werkzaamheden worden wij ook regelmatig ingeschakeld voor juridische werkzaamheden, welke overigens ook wel vaak een fiscaal raakvlak hebben, zoals het opstellen van allerlei overeenkomsten, akten en notulen.

Kortom: de veelzijdigheid van de werkzaamheden en de contacten met verschillende partijen maakt onze functie allesbehalve stoffig!”

Meer weten over wat je in huis moet hebben voor deze rol? Check hier de vacature