Opnieuw coronasteun voor getroffen bedrijven

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De al aangekondigde steun via de VLN (Vaste Lasten Nachthoreca) wordt vervangen door de al bekende steunmaatregel TVL. Dit betekent dat in beginsel alle ondernemers die in het vierde kwartaal van dit jaar een omzetverlies boeken van minstens 30% een tegemoetkoming in de vaste lasten kunnen krijgen. De tegemoetkoming is gerelateerd aan het omzetverlies en bedraagt 85% van de vaste lasten. De omvang van de vaste lasten wordt ook nu gebaseerd op branchegegevens.

Lees meer over TVL-regeling het vierde kwartaal van 2021

Let op! De in de VLN-regeling opgenomen voorwaarde dat ook in het tweede en derde kwartaal van 2021 de TVL moest zijn aangevraagd, komt te vervallen.

Ook voor land- en tuinbouwsector

In aanvulling op bovengenoemde steunmaatregel wordt ook de extra TVL voor de land- en tuinbouwsector (OVK) in het vierde kwartaal van 2021 voortgezet. 

Extra steun evenementen

Ook de evenementenbranche kan op extra steun rekenen. Dit betekent dat evenementen die vanaf 10 juli van dit jaar verplicht geannuleerd moeten worden in beginsel in aanmerking komen voor een subsidie van 100% van de kosten.

Ondersteuning voor de culturele sector

Voor culturele instellingen die te maken hebben met de nieuwe coronamaatregelen breidt het kabinet de suppletieregeling bij het Fonds Podiumkunsten uit van een vergoeding van 25% naar maximaal 55% van de kaarten van de totale reguliere capaciteit per voorstelling. De regeling is ook open voor voorstellingen met een zitplaats. Meer informatie wordt verstrekt door het Fonds Podiumkunsten. Afhankelijk van hun omzetderving zullen sommige culturele ondernemingen ook aanspraak kunnen maken op de genoemde TVL-regeling voor het vierde kwartaal van 2021.

Sportsector

Ook de sportsector, zowel de professionele als de amateursport, heeft te maken met beperkingen vanwege corona. Bij sportactiviteiten mogen geen toeschouwers meer aanwezig zijn. Voor professionele sportevenementen stelt het kabinet maximaal € 36 miljoen beschikbaar ter compensatie van inkomsten uit kaartverkoop en om seizoenskaarthouders tegemoet te komen voor de periode 13 november tot 4 december. De hoogte van de compensatie zal afhangen van het karakter en draagkracht van de desbetreffende sector of organisatie. Het gaat zowel over wedstrijden in competitieverband als losse sportevenementen.

Voor de aanbieders van amateursport is maximaal € 5 miljoen beschikbaar om hen te compenseren voor geleden schade in deze periode. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werkt deze regelingen in samenwerking met de sportsector uit.

Mogelijke herstart NOW?

Het kabinet ziet vooralsnog geen noodzaak tot een tegemoetkoming in de loonkosten via de NOW. Wel wordt hierop voorbereid, voor het geval de beperkende maatregelen toch langer gaan duren.

Heeft u vragen of advies nodig? Neem dan contact met onze specialisten. U staat er niet alleen voor.