Dit succes… dat kan eigenlijk niet

  • Sector: MKB

“Met moeder een appeltaart bakken en vervolgens naar een tv-uitzending van Cas Spijkers kijken. ” Blijer kon je Dennis Coppens in zijn jonge jaren niet maken. Nu runt hij samen met zijn vrouw Ellen De Ambachterie, Zeelands trots als het om heerlijke kroketten en bitterballen gaat.

De passie voor lekkere kroketten begon bij zijn eerste werkgever, Restaurant De Boeg in Breskens. “Daar heb ik kroketten leren maken”, legt Dennis uit. “De garnalen kwamen vers binnen, werden direct gekopt en vervolgens maakten we er heerlijke garnalenkroketten van. Sindsdien heb ik altijd mijn eigen kroketten gemaakt.”

Bam

Zoals dat gaat met een passie, was Dennis hier ieder vrij uurtje van de dag mee bezig. Ergens in zijn achterhoofd begon het idee te sluimeren dat hij hier meer mee wilde doen, iets voor zichzelf wilde beginnen. Ellen weet zich het moment waarop hij de knoop doorhakte nog goed te herinneren. “We keken tien jaar geleden naar het vuurwerk in Knokke en ineens, uit het niets, zei hij: ‘Ik wil voor mezelf beginnen’. Bam, dat was het.”

Van thuis naar 4 loodsen

Ellen vond het meteen een goed idee. “Als je een droom hebt, moet je hem zeker najagen.” Dat was precies wat Dennis deed. “Ik heb er geen studies of marktonderzoeken op losgelaten, ik ben er gewoon vol voor gegaan.” Waar Dennis thuis in de keuken bouillons en kroketten begon te maken voor restaurants, vrienden en bekenden, breidde zijn jonge bedrijf zich snel uit. Binnen een paar jaar zat ‘Smaak van IJzendijke’, zoals het bedrijf in de beginjaren heette, al in een loodsje in Oostbrug. Nu zijn het er al vier.

6 miljoen

Deze vier loodsen bieden inmiddels ook al niet meer voldoende ruimte voor het almaar groeiende bedrijf. De Ambachterie, de nieuwe naam die de lading ook buiten Zeeuws-Vlaanderen beter dekt, heeft inmiddels al 10 personeelsleden en maakt ruim 6 miljoen kroketten en bitterballen per jaar voor meer dan zeshonderd horecabedrijven in Zeeland en België. “Ik snap het soms nog steeds niet”, zegt Ellen. “Hoe we dit in tien jaar tijd voor elkaar hebben gekregen. Dit succes… dat kan eigenlijk niet, maar het gebeurt wel.”

Groei

En klaar is het nog lang niet. De Ambachterie groeit uit zijn voegen. Ellen: “We merken dat we handjes en ruimte te kort komen om aan de vraag van onze klanten te voldoen. Leuke verzoeken om een kroket of bitterbal op maat te maken, moeten we regelmatig afwijzen. We zijn dan ook al druk doende met extra mensen aannemen en bekijken ook de mogelijkheden van een ander pand. Hier keuzes in maken, blijft echter lastig want het aantal opdrachten stijgt, maar je kosten stijgen mee.”

Weten wat we voor u kunnen betekenen?

Het midden- en kleinbedrijf wordt gevormd door ondernemers die weten wat het is om de mouwen op te stropen. Van micro- tot macro-niveau stuk voor stuk ondernemers die zich bezighouden met en beslissen over vele facetten in hun bedrijf.

Onze klanten aan het woord.

Wij staan voor u klaar

Elke langdurige relatie begint met een eerste contact

Robbie Herwegh Fiscalist/Vennoot

Naam*
Waarmee kunnen we u helpen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.